Verslag Luxemburg / Etten-Leur 2023

Dankzij Andre Krak hebben we alsnog een prachtig verslag van onze laatste editie van Luxemburg Etten-Leur! 

Toertocht Luxemburg-Etten-Leur
>>>>>> Voor de vierde keer alweer is op zaterdag 24 juni 2023 de toertocht Luxemburg – Etten-Leur verreden. De tocht wordt georganiseerd door TC DSE uit Etten-Leur. Met een lengte van 315 km en zo’n 2700 hoogtemeters die overwonnen moeten worden een pittige uitdaging voor de deelnemers. Voor de tweede keer start de tocht in Esch-sur-Sure. Het klimwerk zit in de eerste 170 km van de rit dwars door de Ardennen met als eerste klim na 8 km de Goesdorf. De laatste klim, de Hallembaye ligt op 171 km. Verder worden o.a. de Kautenbach, Cote d’Alscheid, Cote de Wanne, de Rosier, Cote de Maquisard en de Bay Bonnet beklommen.
>>>>>> Op vrijdag 23 juni om 10 uur vertrekken 48 fietsers en 15 begeleiders met de bus en begeleidende voertuigen naar Esch-sur-Sure. De sfeer is gemoedelijk, iedereen heeft er zin in en het is prachtig weer. Om 14.30 uur komen we aan bij hotel De la Sure in Esch-sur-Sure. Na het inchecken wordt het terras opgezocht en onder het genot van een drankje worden wielerervaringen en sterke verhalen gedeeld. Ook de uitdaging die ons de volgende dag te wachten staat blijft niet onbesproken. Na het diner wordt voor het hotel een groepsfoto gemaakt, waarna de eersten hun hotelkamer opzoeken. En dat doen ze niet voor niets. De volgende ochtend moeten we vroeg uit de veren. Om 3 uur loopt de wekker alweer af en om 4 uur kan er aangeschoven worden aan het ontbijt.
>>>>>> Om stipt 5 uur vertrekt het peloton onder begeleiding van een voorrijauto en 4 motorrijders richting Etten-Leur. Verder maken 2 EHBO-ers, een mecanicien en logistieke ondersteuners deel uit van de toerkaravaan. Zo kunnen de fietsers onbezorgd aan hun tocht beginnen. Voor echt alles is gezorgd door de organisatoren, zelfs voor prachtig weer. Alleen het trappen op de pedalen moeten de toerrijders echt zelf doen.
>>>>>> De tocht is opgedeeld in 4 etappes van ongeveer 80 km. Op weg naar Vielsalm, de eerste rustplaats, wordt als eerste de Goesdorf opgereden. Wat verder op de route zorgen zonsopkomst en nevel tussen de bergen voor een mooi decor tijdens de beklimming van de Kautenbach. Eenieder gaat in zijn eigen tempo omhoog. Er zitten echte berggeiten in de groep en ook rijders die wat minder snel op karakter hun weg naar boven vinden. Na elke beklimming wordt gewacht tot iedereen boven is. Op de top kunnen bidons worden gevuld en zijn er o.a. bananen, krentenbollen en gelletjes voor wie dat wil. Vervolgens wordt er als groep afgedaald. Op de verzamelplaats in Asselborn ontstaat er even wat “paniek in het peloton“. We missen 8 renners. Al snel wordt duidelijk dat zij het bord Deviation gemist hebben en Asselborn al voorbij zijn. Even verderop pikken we ze weer op en gaan we gezamenlijk verder naar Vielsalm. Bij Station Total in Vielsalm staat koffie en thee klaar met rijstevlaai, chocoladebroodjes en croissants.
>>>>>> Als iedereen weer op de fiets zit wordt het startsein gegeven voor de tweede etappe naar Barchon. Na zo’n 5 km volgt een echte kuitenbijter, de Cote de Wanne. Deze beklimming met een lengte van 3,4 km is op het stijlste deel 12,4% en kent een kilometer voor de top over een lengte van 600 meter een stijgingspercentage van 11%. Inmiddels staat de zon hoog aan de wolkenloze hemel en schijnt genadeloos op de karavaan. De temperatuur loopt op naar zo’n dikke 30 graden en is voor de fietsers een extra uitdaging aan het worden. Veel drinken is het devies voor het peloton. Nadat o.a. de Rosier, de cote de Maquisard en Bay Bonnet beklommen zijn, wordt na 154 km omstreeks 14.15 uur bij de tweede rustplaats, Maniere de Gouts in Barchon gestopt. Hier kan iedereen de inwendige mens versterken met soep, broodjes en rijstevlaai.
>>>>>> Het startsignaal voor de derde etappe wordt gegeven. De warmte en de hoogtemeters die al in de benen zitten zorgen ervoor dat het opgang komen bij heel wat rijders al wat meer moeite kost. Richting derde rustplaats, Ham, ligt er naast de nog 160 af te leggen kilometers nog een flinke uitdaging op de route. De Hallembaye moet nog beklommen worden. Nadat bij Visé de Maas wordt overgestoken komt deze beklimming al snel in het vizier van de rijders. Deze klim is een rechte, troosteloze weg met een lengte van 850 meter en een gemiddeld stijgingspercentage van ruim 8%, waar de renners letterlijk en figuurlijk tegenop kijken als ze aan komen rijden. Kort na de afdaling wordt voor de laatste keer gestopt voor een hergroepering, waarna als groep verder gereden wordt via Riemst, Bilzen, Diepenbeek en Heusden-Zolder naar Ham. Bij wielercafe Kristoffelheem staat koffie, thee en frisdrank klaar. Als culinaire surprise wordt ook een heerlijke pannenkoek met ijs geserveerd.
>>>>>> Voorzien van voldoende vocht en calorieën kan rond 18.30 uur het peloton weer opgang komen richting Etten-Leur voor de laatste 75 kilometer. De meeste rijders hebben inmiddels wel ‘een jasje uitgedaan’. De zon laat de karavaan niet de steek, maar gelukkig is de ergste warmte wel voorbij. De uitdaging in de laatste etappe is het peloton compact te houden en met een constante snelheid op de finish af te koersen. Door de begeleiding van de motorrijders en de voorrijauto kunnen we op kruisingen en splitsingen probleemloos doorrijden en lukt het om met een redelijk constante snelheid van 29 a 30 kilometer per uur via Mol, Turnhout, Hoogstraten en Rijsbergen als groep op de eindstreep af te koersen.
>>>>>> Om 21.15 uur zit de monsterrit erop. Familie, vrienden en een muziekband vormen een warm ontvangstcomité bij voetbalclub DSE. Moe maar voldaan wordende fietsen geparkeerd. Onder het genot van een drankje en een lekkere pastamaaltijd wordt nog nagesproken over deze fantastische toertocht. Een dikke pluim voor de organisatie en dan …….. Op naar het het eerste lustrum in juni 2024.